Image Hosted by ImageShack.us

Mali grad za VELIK odmor

Image Hosted by ImageShack.us


Vrijeme odmora i ljeta je iza nas, a oblaci i hladnoća zamijeniše tropske vrućine. Baš si mislim da nema boljeg vremena za evociranje uspomena od ljeto koji će biti zapamćen kao jedan od najtoplijih…
Malo je gradića na moru koji pored svoje Bogom dane ljepote imaju i sadržaje koje je «pamet i mišica ljudska stvorila», e pa nadam se da ću vam jedan oslikan i opisat. Želite li uživati; u moru, zanimljivoj arhitekturi, uređenoj obali, lijepim plažama sa različitim mogućnostima, rekreacijom različitog oblika od one morske do športske pa čak i planinarske, pritom pronaći sadržaje za gotove sve uzraste i želje svakako trebate posjetiti Makarsku.
Makarska je središte tzv. Makarskog primorja, okružena je prirodnom lukom, rtom Osjev, polutokom sv. Petar, te padinama predivne planine Biokovo. Najviši je vrh sv. Jure (1.762 m) koji je drugi po visini u Hrvatskoj i do kojega se može doći od Makarske, ali ne laganom šetnjom nego težim cjelodnevnim uspinjanje i skoro isto tolikim povratkom u grad. Kad smo kod uspinjanja, sjećam se da sam prijateljem prije sedam godina uspinjao na Biokovo i to baš na najviši vrh. Krenuli smo iz Makraske, dakle od razine mora u pravom smislu te riječi, te označenom planinarskom stazom na vrh. Bilo je kasno proljeće, vrijeme toplo ali ne vruće, cjeli smo se dan penjali po stazi na kojoj se izmjenjuje krš, kamen, makija, raslinje, trava. Predvečer smo došli blizu vrha ali smo odlučili prenoćiti na otvorenome. Sutradan smo se popeli do vrha… Ambijent je u domu bio spartanski ali ugođaj veličanstveni. Mir, tišina, čudan miris (svježi zrak J ), čak je bilo i snijega sve u svemu vrlo lijepo... Nakon što smo se odmorili, u pravom smislu te riječi, krenuli smo put Makarske, trebalo nam je više sati ali smo do večeri uspjeli doći. Istina ići na Biokovo nije lagana šetnja, a za one koji ne žele planinariti postoji cesta sa kojom se može doći do gore autom.


Image Hosted by ImageShack.us


Pružaju se i druge mogućnosti za odmor i rekreaciju. Hvale se, Makarani, da imaju športski centar ukupne površine od 45.000 m2, na istočnoj strani grada. Impresivan objekt za tako mali gradić. Velik centar u kojemu se mogu zadovoljiti različite želje, a objekt se koristi za športske pripreme. Sportski centar pruža sadržaje za; nogomet (dva travnata nogometna terena), atletsku stazu, kuglanu sa četiri staze, otvorene terene za košarku i odbojku, teren za boćanje i teretanu.


Image Hosted by ImageShack.us


Kažu da ih sunce obasjava više od 2.750 sati od ukupnih 8.760 sati koliko ih godina odbroji. Grad je smješten na 8.857 ha od toga na Park prirode Biokovo dolazi 2.536, kopnena površina grada je 1.256ha, a na more dolazi čak 5.063ha, skoro da ga nazovem Vodeni grad. Makarska ima 13.418 ljudi, a na km2 ih živi 360. Nisam siguran kako je tijekom ljeta jer ih posjeti preko 15.000 turista, ali se čini da im je tijesno. Turizam je najvažniji izvor prihoda, brojka na prvi pogled i nije velika ali kad se zna da je to više nego ukupno pučanstvo grad onda ima posve drugačije značenje. Pobratimili su se ili kako se to kaže njeguju odnose prijateljstva i partnerstva sa gradom Đakovom, a neformalno razvijaju dobre odnose i sa; Vinkovcima, Stein – Njemačka, Neumarkt – Njemačka, Budva – Crna Gora. Impresivan popisa ali mislim da im nedostaje barem jedan grad iz Češke, i Bosne, ne znam koji ali bi gradsko poglavarstvo trebalo o tome razmisliti. Učinilo mi se, na prvi pogled, da sam došao negdje u Češku ili Bosnu. Tih posjetitelja na svakom koraku, pa zašto se ne bratimiti sa onima koji dolaze u posjetu u velikim brojkama!?
Kulturnu ponudu moram započeti sa pokudom. Odlučio sam posjetiti Gradski muzej. Gdje se drugdje informirati o povijesti, kulturi, običajima i svemu ono što je povezano sa gradom ako ne u Gradskom muzeju!? Došao sam ushićen, a otišao pokunjen. Gradski je muzeje otužno zdanje u nekoliko manjih soba, ako se dobro sjećam tri, ne baš posebno uređenih i bez skoro ikakvih izložaka i relevantnih informacija. Neko će reći: «Koliko para tol'ko muzike!». Točno ulaz je, mislim, besplatan ili svega nekoliko kuna ali ipak! Ako ga odlučite posjetiti spustite kriterije na najniži mogući nivo, pa i ispod toga… Ipak nije sve tako loše. U gradu djeluje Folklorni ansambl Tempet sa 40 članova, Gradska glazba Makarska nastupa više od 50 puta godišnje, čak je osam klapa u gradu, i ženski gradski zbor HKD Napredak. U staroj školi nalazi se galerija Gojak, zatim postoji gradska knjižnica, glazbena škola i Radio Makarska rivijera. Grad ima Franjevački samostan, koji je proslavio 500.g. postojanja. Fratrima svaka čast, malo ih je ali su dobro organizirani. U sklopu njihova samostana možete vidjeti: pinakoteku, knjižnicu, jedinstveni Malakološki muzej. Posjetio sam ga i ostao bez daha zbog predivne zbirke školjaka, te Institut Planina i more. Ima više crkava; Sv. Marka, Sv. Filipa, crkve Sv. Petra pruža se predivan pogled na grad, more i Biokovo.
Kafića i restorana ne nedostaje, a konobari su uglavnom kulturni i uslužni ipak cijene nisu baš jeftine. No tu ne treba biti odveć oštar. Sjećam kada sam posjetio jedan europski grad; sjedeći na prastarom splavu, i istrošenim stolicama, gledao sam u prljavu rijeku tog grada i «masno» platio, ne baš previše finu kavu… Od tada drugačije razmišljam o našemu moru, pejzažima, konobarima i cijenama. Nije jeftino, ali se pogled ne može naplatiti, stolice i stolovi su u dobrom stanju, a čaše čiste.
Moglo bi se još toga reći o Makarskoj, ali neka nešto od toga bude skriveno od vas otkriveno... Nisam siguran kad će me put ponovo navesti u Makarsku. Miris soli i mora još je prisutan, kad malo razmislim, vrijedilo je poći u Makarsku doći!
FoTKO



Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us



Mali grad za veliki odmor, '08.©, # 40945

<< Arhiva >>